provence, el-cykel

Har I overvejet elcykler i autocamperen?

Har I nogensinde overvejet at udskifte de traditionelle cykler på autocamperen ud med nyere modeller med elmotor? Stop med at overveje! Gør det!

Elcykler i autocamperen – en helt ny måde at opleve på

Elcykel i autocamperen vil fuldstændig ændre den måde, du tænker cykelture på. Og så giver den oplevelsesglæden et ordentligt hak opad. Vi har nu gennem flere år haft elcykler med på vores ture rundt i Europa med autocamper. Vi har cyklet i vinmarker, op og ned ad bjerge, gennem små landsbyer, laaaaaangt ude på landet, og langs med de uendelige marker med lavendler i Provence. Og desuden har vi cyklet i masser af storbyer som f.eks. Paris, Berlin, Hamborg, Prag, Bryssel og mange flere.

Da jeg personligt selv blev præsenteret for idéen om elcykler, tænkte jeg, det er da ikke noget for mig. Jeg kan sagtens cykle på en almindelig cykel. Og det gør jeg også stadig væk ofte. Men aldrig når vi er på tur med autocamperen. Her er jeg slet ikke i tvivl. Elcyklen giver mig de bedste oplevelser.

Kan du lide at høre biernes summen, fuglenes sang, og stilheden?

Fordelene ved elcykler er mange. Vi får set og oplevet en hel masse. Det ville vi naturligvis også gøre, hvis vi cyklede på vores almindelige cykler. Men fordelen ved vores elcykler er, at vi kommer meget længere omkring. Og vi behøver ikke at bekymre os om, hvorvidt der kommer en kraftig stigning, som kræver store anstrengelser at komme op ad. Vi kan cykle i vores helt eget tempo. Motoren sørger for, at vi ikke skal anstrenge os en hel masse. Og alligevel får vi bevæget os, og ikke mindst får vi muligheden for at dufte til f.eks. lavendelmarkerne, se vindruerne på stokkene, og vi kan høre, når bierne summer i blomsterne, og fuglene synger. Men vi kan også både høre og nyde stilheden. Man hører nemlig ikke, at motoren kører. Vi kommer langt omkring, også uden at vi behøver at være i særlig god fysisk form. Og vil I gerne se og opleve en hel masse, når I besøger storbyer rundt omkring, så er elcyklen også det perfekte transportmiddel. Vi har før været betænksomme på forhånd. F.eks. da vi første gang ville cykle en tur rundt i Paris gader. Men vi blev hurtigt klogere. Byen er fuld af cykelstier og vejbaner, som udelukkende er til busser og cyklister. Og sådan oplever vi også, at stort set alle andre storbyer er. Dermed får vi også den fordel, at vi kan parkere vores autocamper på en dejlig fredelig plads udenfor byen, og når vi så gerne vil på sightseeing, så er det bare op på cyklerne, og så er det ellers bare af sted. Vi har investeret i cykeltasker til vores elcykler, så vi kan medbringe lidt frokost og nogle drikkevarer, eller andre fornødenheder. Og vi bruger også ofte cyklerne, når vi handler ind. Der er god plads til varerne i cykeltaskerne.

Også en fordel derhjemme

Vi er bosat i København, så for vores vedkommende giver elcyklerne den sidegevinst, at vi også i det daglige, når vi er hjemme på Stenbroen, kan bruge cyklerne til at komme rundt i hele byen, og dermed er vi fri for at sidde i kø sammen med alle den andre bilister, der fylder godt op på gader og veje i den indre by, samt på alle de mange ind- og udfaldsveje som København også har. Vi kommer derfor også meget hurtigere omkring, når vi ikke er på tur i vores autocamper.

Er der ulemper?

Ja, selvfølgelig er der også ulemper ved at have elcykler med i autocamperen. I skal i første omgang overveje, om I rent vægtmæssigt kan have elcykler med. De vejer jo lidt mere, end almindelige cykler gør. Desuden skal batterierne oplades af og til. Så I skal også sikre jer, at I kan generere strøm til dem. Vores batterier ligger i bagagerummet, og er tilsluttet 220V via inverter derude. De lader altid, når vi kører i bilen. Men skulle vi holde en længere periode med strøm sluttet til, sørger vi selvfølgelig også for at lade. Og så er vi så privilegerede, at vores solceller på taget ofte genererer mere strøm, end vi kan bruge ellers, og så er det jo godt, at strømmen kan lades på cykelbatterierne.

Hvad skal I tænke på, hvis I køber elcykel?

Størrelsen
Det første I skal tænke på er, hvor store cyklerne skal være. Hvis I har god plads enten i garagen eller på cykelstativet på autocamperen, og I har plads rent vægtmæssigt, så er en normal 28” cykel det bedste valg. Det giver maksimal komfort. Men kan du ikke tillade dig denne luksus, så er der mange rigtig gode mindre cykler at få på markedet. Minicykler er perfekte i størrelsen til mange autocampere, hvis der skal tænkes på plads og vægt. Hvis I overvejer en minicykel, så vil vi anbefale, at I aldrig vælger fælge, der er mindre end 20”. Det giver de bedste styreegenskaber, og du får en tilpas afstand mellem saddel og styr.

Hvad siger loven?
Ifølge et EU-direktiv skal cykler med elmotor overholde disse krav:
• Motor maks. 250W
• Motoren skal stoppe med at køre, når du ikke træder i pedalerne
• Motoren skal slå fra, hvis du når op på en hastighed på over 25km/t

Motoren
Motoren kan være placeret 3 forskellige steder på din cykel:
• På forhjulet
• Bag på cyklen
• Midt på cyklen under sædet eller lignende

Skal du bruge cyklen i det daglige og til længere strækninger, så vil vi anbefale en cykel på 28”, som har motoren monteret enten midt på cyklen eller bag på cyklen.

Batteri
Vi fraråder at købe et batteri på mindre end 36V, medmindre du kun skal bruge cyklen til at cykle fra camperen og hen til bageren eller op til toiletbygningen.

Vi fraråder at købe en cykel, hvor batteriet er indbygget i cyklen. På et eller andet tidspunkt skal batteriet måske udskiftes, og da det koster halvdelen af cyklens pris, er det rart, hvis du kan nøjes med at udskifte batteriet og ikke hele cyklen.

Batteriets kapacitet måles i ampere per time (AH). Køb aldrig mindre end 10 Ah og helst gerne 13 Ah eller mere. Så har du et holdbart batteri, som også giver dig en kapacitet, som du kan få glæde af også på de længere ture. Man kan godt sige, at antal ampere udtrykker ”benzinmængden” på din elcykel. Jo flere Ah, jo længere kommer du på én opladning af batteriet.

Overvejelser inden valg af cykel

Inden I vælger, hvilken elcykel I gerne vil have, så prøv dem. Det er vigtigt, at I føler, at cyklen kører godt, I sidder komfortabelt, og at cyklen føles stabil. Hvis ikke den gør det, så vælg en anden. Vælg også gerne en butik eller leverandør, som er veletableret. Der findes billige cykler på markedet, som sælges, og når du skal bruge reservedele, eller benytte garantien, så er leverandøren forsvundet fra markedet igen. Og det samme gælder, når discountbutikker eller andre sælger billige elcykler. De har som regel ikke kendskab til cyklerne, og de kan ikke skaffe reservedele, og bliver der garantireparationer eller andet, så har de ingen faguddannede, som kan lave disse, hvorfor cyklerne ofte skal sendes til reparation et ukendt sted.

Læs mere:
Cyklistforbundet har skrevet meget mere om elcykler, og det kan I læse om her: cyklistforbundet

Men også mange andre har testet og skrevet om elcykler:
Testguro.dk
Dinelcykel.dk
Politiken.dk

Hvis du vil vide mere:

Hvis du vil vide mere om vores erfaringer med at køre og købe elcykler, så skriv gerne til os via Fællesforum.dk – eller skriv på kontaktformen her: kontakformular

Mange cykelhilsner – Lisbeth & Per, Alt om Autocamperen