Forside Information Pas godt på mig!

Pas godt på mig!

305

Hugorme, pas på mig

Har du hund med i autocamperen, så er der ekstra grund til at være opmærksom i den kommende periode. Vi er nemlig ved at være ved den årstid, hvor Danmarks eneste giftslange er fremme, og de hugger gerne efter hunde, hvis de føler sig truet. Heldigvis er hugormen normalt ikke aggressiv. Men der er grund til at være særlig varsom, når solen skinner og hugormene ligge i solen for at opbygge varme, og der dermed opstår risiko for, at hunden træder på hugormen. Hugormene opholder sig ofte i områder med lyng og/eller sand.

Hvordan genkender du en hugorm?

Hugormen er heldigvis den eneste giftige slange, vi har i Danmark. Der er aktive fra marts/april og frem til oktober helt afhængig af vejret. Hugormen er nem at kende på sin grå-brune og velafgrænsede mørke zig-zag-stribe ned ad ryggen på den. Dog kan hugorme også godt være sorte, og den eneste måde den så adskiller sig fra vores helt ugiftige snog på, er de 2 gule pletter, den har i nakken.

Giftige bid

Hugormen har to lange tænder på 4-5 mm overmunden, og det er disse tænder, der har forbindelse til de giftdepoter, som hugormen også har i overmunden. Når hugormen bider, sprøjter den gift i sit bytte gennem kanaler i dens tænder. Og det går hurtigt. Hugormen kan sprøjte op til 30 mg gift ind i byttet på under 1/40 sekund. Hugormen fylder automatisk sit giftdepot op igen, og i løbet af ganske få dage, kan har den atter mulighed for at bide, og dermed sprøjte gift i et nyt bytte.

Hugorme
Er din hund blevet bidt?

Hunde kan dø af hugormebid. Det er heldigvis ikke altid sådan, det går. Men mængden af gift, som hugormen lykkes med at sprøjte ind i hunden, kombineret med hundens kondition, hundens generelle helbredstilstand og hundens vægt, kan have afgørende indflydelse på, hvordan og hvor meget hunden reagerer på et hugormebid.

Er du i tvivl om, hvorvidt din hund er blevet bidt af en hugorm, skal du:

  • Kigge efter 2 bidemærker, som er placeret lige ved siden af hinanden. Bidemærkerne svarer til de to giftige tænder
  • Kigge efter hævelser omkring biddet
  • Kigge efter om hunden udvikler gulsot, som ofte er tilfældet, da giften får hundens røde blodlegemer til at sprænges
  • Kigge efter om hunden får hurtig og svag puls
  • Kigge efter om hunden får blålige slimhinder, og bliver kold på især ører og poter
Søg altid dyrlæge!

Søg altid dyrlæge, hvis din hund er blevet bidt af en hugorm, eller du har mistanke herom! Men indtil da kan du forebygge konsekvenserne af biddet ved at holde hunden i ro, og du kan med fordel binde et stramt viskestykke eller andet omkring biddet, så giften spredes mindst muligt. Sørg for at hunden kommer i behandling hos dyrlægen hurtigst muligt, og gerne indenfor 30 minutter. Heldigvis har dyrlægen gode behandlingsmuligheder.